söndag 26 april 2009

En tur på Gränsöleden

Vädret har den senaste tiden visat sig från sin bästa sida här på östkusten vilket jag idag tänkte ta vara på. Suget att få komma ut lite i frisk luft och natur låg också och tryckte på. Hade sedan en tid läst in mig på utbudet av vandring i närområdet och skulle nu ge Gränsöleden ett försök. Leden tar sin början vid Gränsö kanal för att sedan följa halvöns kust hela vägen runt för att återvända till kanalen. Tolv kilometer ska det vara runt.

Börjar med en cykeltur på ett par km innan vandringen tar vid. Första delen av turen går på Gränsös östra sida där närheten till havet är tydlig stora delar. Vid Lillön dyker den första riktiga rastplatsen upp med ett antal grillplatser samt ett ordentligt vindskydd som det utan vidare skulle gå att övernatta i. Vyn över delar av Tjust skärgård är njutbar och det finns en hel del klipphällar att utnyttja för sol och slappande.

 Vy från Lillön

Leden drar sig vidare efter kustlinjen och följer snart ett vidsträckt område med betesmark innan man kommer fram till Kroken. Inget vidare plats för fika och siktet sätts på Skanvid et par km söderut. Här tar stora stenhällar vid vilka till stor del består av den röda Västervikskvartsen. Här finns också lämningar efter tidigare militär verksamhet, en väl vald plats med tanke på Skanviks vy ut mot Asken. Ett fågelskyddsområde tar sin början här och leden svänger in mot skogsmark. Det går bra att följa stenstranden ännu en bit men snart kommer man in på privat mark som också uppmärksammar på häckande fåglar längs hela viken. Ytterligare ett vindskydd passeras strax efter Skanvik, där jag passar på att ta en snabb fika och få i mig lite vatten då solen ligger på.

 Skanviks stenhällar

Från Skanvik drar sedan leden söderut mot Gränsös sydligaste udde, vilken indikerar att halva sräckan är avklarad. Leden går inte hela vägen ut på udden men det går bra att ta en extra sväng ut om man vill. Dock inget jag tog mig för utan färden fortsatte mot Sandviks sandstrand. Här ändrar leden till viss del karaktär och man lämnar de havsnära klipporna och drar sig längre in i skogsmark. Sandstranden vid Sandvik ligger i en vik och det finns gott om plats, iaf iadg. Den närliggande parkeringen förevisar dock att det förmodligen samlas en del folk här en varm dag under semestern. Då det finns ett antal bord uppställda blir detta platsen för min lunch. Hårdbröd med ost, ägg, nötter, vatten, ett par frukter samt en provsmakning av en av alla näringsdrycker vi förskriver på jobbet. Chokladsmak. Sådär god efter ett par timmar i varm ryggsäck.

Biten efter Sandvik är fin men tyvärr övergår stigen till regelrätt väg efter ett tag vilket drar ned betyget lite. Hela sträckan fram till Grönsö slott, ca fyra km, går efter vägar med ett kort undantag strax innan slottsområdet. Det sitter dock folk och solar efter hela kuststräckan och ett par fiskare med sisådär 5 spön var står upradade lite här och var. Väl framme vid slottet tar jag en snabb tur över på Ekholmen, en liten broförsedd ö utanför slottskaffet. Här växer endast ek och massvis med vitsippor.

 Ekholmens vitsippor

Härifrån och upp till kanalen är det cykelväg som gäller innan cykeln slutligen kan låsas upp. En trevlig vandring där Gränsös västra kustlinje får ses som den mer spännande och sevärda, iaf om det är närhet till havet som önskas. Att ta sig till Lillön från stranden vid Bondbacken är smidigt och det kommer nog att bli ett par dagar med grill och bad för Dexter där i sommar.

Tills nästa gång...

1 kommentar:

Åsa sa...

Ha, ha! :D Jag tänkte att det var du som kommenterat i bloggen. Och efter lite detektivarbete på ansiktsboken så kröp det fram ;)
Tackar ödmjukast! Alltid skönt med lite uppbackning, även om det handlar om något så trivialt som en cykel.

Hur mås det? Har tänkt höra av mig i evigheter och fråga om jag får ta en kik på din c-uppsats.

Ha det!
/Åsa